Επικοινωνήστε μαζί μας|info@sydise.gr

Συμμετοχή του ΣΥΔΙΣΕ στο Στρογγυλό Τραπέζι Επαγγελματικών Ενώσεων του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας

Αρχική/Συμμετοχή του ΣΥΔΙΣΕ στο Στρογγυλό Τραπέζι Επαγγελματικών Ενώσεων του 1ου Συνεδρίου Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας

Το 1Ο Συνέδριο Επαγγελματιών Μετάφρασης και Διερμηνείας πραγματοποιήθηκε στις 30/9 και 1/10/2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου ορόφου του ΕΒΕΑ στην Αθήνα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου διοργανώθηκε το Στρογγυλό Τραπέζι Εκπροσώπων Επαγγελματικών Ενώσεων με τίτλο «Πώς θ’αλλάξουμε την αγορά μας: Πελάτες, τιμές και επαγγελματική συνείδηση», όπου συμμετείχε ο ΣΥΔΙΣΕ, η ΕΛΕΝΔΙΜΕΣΓ, o ΣΜΕΔ, η ΠΕΜ και η Παγκύπρια Ένωση Μεταφραστών και Διερμηνέων (ΠΕΠΤΥΜΕΔΙ).

Κατά τη εισήγησή της η Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΕ, Μαρία Πετροχείλου, τόνισε ότι η διερμηνεία είναι διαφορετικό επάγγελμα από τη μετάφραση. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΔΙΣΕ είναι ο μοναδικός ειδικός σύλλογος για διερμηνείς συνεδρίων που λειτουργεί νομίμως στην Ελλάδα. Επεσήμανε πως ο ΣΥΔΙΣΕ διαθέτει διαδικτυακό ευρετήριο και εξειδικευμένους διερμηνείς συνεδρίων ακόμη και λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών. Αναφέρθηκε στα κριτήρια εισδοχής στον ΣΥΔΙΣΕ και προανήγγειλε την προγραμματιζόμενη τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου που θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία μελών: τα “πάρεδρα μέλη”, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα διερμηνείς ή φοιτητές διερμηνείας να προσχωρήσουν στον ΣΥΔΙΣΕ.

Μίλησε εκτενώς για τα προβλήματα των διερμηνέων τα τελευταία χρόνια, ιδιαιτέρως μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για τις κακές πρακτικές που υιοθετούνται στην αγορά εργασίας, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται οι διερμηνείς από τους πελάτες για να εργάζονται μόνοι τους στην καμπίνα, όπως και στις κακές συνθήκες εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου οι διερμηνείς καλούνται να διερμηνεύσουν ταυτόχρονα χωρίς μονωμένο μεταφραστικό θάλαμο και χωρίς χειριστήριο ρύθμισης έντασης της φωνής. Παρέπεμψε τους συμμετέχοντες στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του ΣΥΔΙΣΕ, όπου υπάρχει ειδική σελίδα για τις ορθές συνθήκες εργασίας των διερμηνέων συνεδρίων, όπως και ειδική σελίδα για τον κώδικα δεοντολογίας των διερμηνέων.

Τέλος, η Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΕ τόνισε ότι ο ΣΥΔΙΣΕ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με άλλους συναφείς συλλόγους και το έχει αποδείξει πλείστες φορές εμπράκτως τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών ανέφερε και την από κοινού αίτηση ακύρωσης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του Νέου Ασφαλιστικού Νόμου με την ΠΕΕΜΠΙΠ το Φεβρουάριο του 2017.

22496844_10154287759657537_97418771_o 22563829_10154287759727537_1239386007_o photo