Skip to main content
Ανακοινώσεις

Ανοιχτή Επιστολή ΣΥΔΙΣΕ και AIIC-Περιφέρειας Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στον κλάδο της διερμηνείας συνεδρίων

By 13/03/2013 Μαΐου, 2020No Comments

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2020

Θέμα: Ανοιχτή Επιστολή ΣΥΔΙΣΕ και AIIC – Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων – Περιφέρειας Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στον κλάδο της διερμηνείας συνεδρίων και της διερμηνείας εν γένει

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Οικονομικών,

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

Αξιότιμα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Καταρχήν επιτρέψτε μας να σας ευχαριστήσουμε για τα μέτρα που αναγγείλατε με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την προστασία όλων των πολιτών της χώρας μας από την πανδημία με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η ταχεία αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και η έγκαιρη ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού θα μας βοηθήσει να προλάβουμε τα χειρότερα.

Μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊόύ (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ΦΕΚ αριθ. φύλλου 42 25/02/2020), η οποία ήταν απαραίτητη και επιβεβλημένη, ακυρώθηκαν, μέχρι νεοτέρας, όλα τα συνέδρια και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, καθώς και πάσης φύσεως συναντήσεις με τη συμμετοχή ξένων, στις οποίες εμείς οι διερμηνείς συνεδρίων εργαζόμαστε. Οι ακυρώσεις συνεδρίων συνεχίζονται και για τους επόμενους μήνες, οι πτήσεις από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες ακυρώνονται και η μετακίνηση ατόμων καθίσταται δύσκολη. Η εν λόγω κατάσταση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο επάγγελμά μας, αφού η αδυναμία πραγματοποίησης συνεδρίων και μετακίνησης των ξένων προσκεκλημένων στην Ελλάδα πλήττει σοβαρά το συνεδριακό τουρισμό και το λόγο ύπαρξής μας ως επαγγελματικής κατηγορίας.

Με την παρούσα επιστολή απευθύνουμε θερμή έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει την επαγγελματική μας κατηγορία με ΚΑΔ «Υπηρεσίες Διερμηνείας» στις πληγείσες επαγγελματικές κατηγορίες ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής της Ελλάδας.

Με ανακούφιση διαβάσαμε την ΠΝΠ11.03.2020/2020 (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11.03.2020) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκηςπεριορισμού της διάδοσής του.» για τη διευκόλυνση των ελευθέρων επαγγελματιών. Παρότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, δυστυχώς δεν λύνουν το πρόβλημα.

Η επαγγελματική μας κατηγορία έχει ήδη δεχτεί απανωτά πλήγματα λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009. Όπως και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα μέτρα λιτότητας έχουν στερήσει από τις επιχειρήσεις μας, ατομικές και μη, κάθε δυνατότητα συγκέντρωσης αποθεματικού.

Η πανδημία (ως πλέον χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ η κρίση του κορωνοϊού) θα οδηγήσει την οικονομία σε άλλη μία βαθιά κρίση. Στο ιστολόγιο μακροοικονομίας https://macro.economicblogs.org/ διαβάζουμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση: «Ας το θέσουμε κι αλλιώς: το παγκόσμιο σύστημα έχει αποστερηθεί πλεόνασμα και αποθέματα ασφαλείας. Μια μικρή ώθηση φτάνει για να το σπρώξει στα άκρα»[1].

Βάσει των ανωτέρω ζητούμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την επαγγελματική μας κατηγορία. Η απλή αναστολή/αναβολή πληρωμών προς το κράτος δεν αρκεί δυστυχώς. Το επάγγελμα των διερμηνέων συνεδρίων υπόκειται σε μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις, καθότι η αγορά συνεδρίων παρουσιάζει δραστηριότητα κυρίως στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου (δηλαδή το διάστημα που διαφαίνεται ότι θα χρειαστεί να ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα) και αναθερμαίνεται ξανά τους φθινοπωρινούς μήνες. Τους υπόλοιπους μήνες είτε δεν διοργανώνονται καθόλου συνέδρια, όπως τον μήνα Αύγουστο, είτε οι ρυθμοί είναι αναιμικοί. Το γεγονός ότι θα κληθούμε να καταβάλουμε μέσα στο καλοκαίρι ό,τι οφείλαμε να πληρώσουμε μέχρι τις 31/3 δεν επιλύει για εμάς το πρόβλημα και θα μας οδηγήσει σε άλλο ένα αδιέξοδο. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων, μειώσεις φόρων για όσους πλήττονται άμεσα από τις απαγορεύσεις, που, παρότι είναι σωστές, αφαιρούν τη δυνατότητα από την επαγγελματική μας κατηγορία να εργαστεί.

Επισυνάπτουμε στο παρόν την κοινή έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών, της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) και της Παγκόσμιας Ένωσης Διερμηνέων Νοηματικής για λήψη οικονομικών, κοινωνικών, φορολογικών και άλλων μέτρων από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την ανακούφιση του αντίκτυπου της πανδημίας στους ανεξάρτητους διερμηνείς και μεταφραστές.

Ευχόμενοι καλή επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο σας, είμαστε στη διάθεσή σας για να σας συνδράμουμε στο βαθμό που μπορούμε και που απαιτείται.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Το ΔΣ του ΣΥΔΙΣΕ

Η Πρόεδρος Μαρία Πετροχείλου

Η Γραμματέας Μαρία Αχιλλεία Τίλλη

Η Αντιπρόεδρος Ναυσικά Χαραλαμπίδου

Η Ταμίας Φωτεινή Δανιήλ

Η Αναπλ. Γραμματέας Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Το Προεδρείο της Περιφέρειας Ελλάδας και Κύπρου

της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC)

 

Συνημμένο: Έκκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών, της Διεθνούς Ένωσης Διερμηνέων Συνεδρίων (AIIC) και της Παγκόσμιας Ένωσης Διερμηνέων Νοηματικής για λήψη οικονομικών, κοινωνικών, φορολογικών και άλλων μέτρων.

[1] Άρθρο από τον Charles Hugh Smith, βλ. https://macro.economicblogs.org/charles-hugh-smith/2020/02/hugh-smith-covid-19-unstoppable-global-depression/

Ανοιχτή επιστολή ΣΥΔΙΣΕ AIIC προς την κυβέρνηση λόγω της κρίσης COVID-19-1.0

Appel mondial des organisations d’interprètes

Global appeal_EN

Close Menu

Μέλος των:

ELIA 2021 Partner

ELIA 2021 Partner
HAPCO - Hellenic Association of Professional Congress Organizers

Copyright © 2023
ΣΥ.ΔΙ.Σ.Ε.
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy